2014. július 30., szerda

Mai szakasz: Ezékiel 33

A próféta szavait gyakran nehéz összeegyeztetni egy szerető Istenben való hittel, mivel az üzenetek emberek elpusztításáról szólnak. Jahve a prófétát őrállóként mutatja be azért, hogy rávilágítson, mennyire nem helytálló ez a fajta vélekedés. Az őrálló riadót fúj akkor, amikor az ellenség közeledik, és aki hallja, eldönti, hogy meneküljön, vagy maradjon. A következményért egyedül a hallgató felelős. Másrészről viszont, ha az őrálló nem fúj riadót, és nem törődik azzal, ami történik, akkor ő a felelős a szerencsétlenségért. Ezékiel egy őrálló. Bármennyire is felzaklató az üzenete, a célja a szabadulás és nem a pusztulás. A rossz dolgokat nem önmagukért jövendöli, hanem figyelmeztetésképpen, hogy elkerülhetők legyenek. Isten figyelmeztetései és ígéretei egyaránt feltételesek.    

A próféta üzenetére nem lehet fél választ adni. A pillanatnyi válaszaink döntő jelentőségűek. Bármilyen gonosz lehetsz, a kritikus pillanatban megtörtént bűnbánat a lényeg. És ennek az ellentéte is igaz: bármennyire igaz lehetsz, ha egy kritikus pillanatban letérsz a helyes útról, vereséget szenvedsz. Eszembe jutnak a mezőn dolgozó emberek Jézus példázatában, akik különböző óraszámot dolgoztak le a nap folyamán, de mindannyian ugyanazt a fizetést kapták a nap végén. De mindannyian határozottan válaszoltak a hívásra (Mt 20:1-6). A mennynek megvannak a maga szabályai. A kegyelem így működik.

Mennyire szomorú, hogy gyakran tévesen ítéljük meg Isten útjait. Amikor csak jót akar, mi rosszat látunk benne. Most van annak az ideje, hogy Isten mellett döntsünk. Senki se késlekedjen!
Ross Cole
adjunktus
Avondale College, Ausztrália


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése