2014. július 23., szerda

Mai szakasz: Ezékiel 26

Tírusz királya, Hírám, mintha csak testvére lett volna Salamonnak, ő biztosította a libanoni cédrusfa-anyagot a templom építkezéséhez. Ám azok az idők már elmúltak. A gonosz Jézabel is Tíruszból származott és a tíruszbeliek örvendeztek Jeruzsálem bukásán.

A cédrusfa kereskedelme tette lehetővé Tírusznak, hogy kihasználja a kikötőváros adottságait. Egy ősi Szingapúr volt, nem kevesebb. Talán nem annyira lenyűgöző, de bizonyára ugyanolyan virágzóan gazdag. A babiloniak, akik Jeruzsálemet elpusztították, le fogják rombolni Tíruszt is. A város a babiloniak lovai által felvert porban fog fuldokolni. Szökőárként lepi el a várost az ellenség hadserege. Az árapály hullámainak példáját megértette Tírusz.

Babilon megostromolta és bevette a várost. A prófécia egyes elemei beteljesedtek. Véglegesen Nagy Sándor inváziója által teljesedett, mintegy 300 ével később, amikor a megkopaszított sziklákon még por sem maradt és megépült a szigeten álló városhoz vezető földnyelv, amelyen az ellenség bejuthatott.  Az Úr szava a maga idejében beteljesedett.  A tíruszi kultúra és civilizáció véglegesen elpusztult és birodalma soha többé nem éledt újjá.

Istent nem lehet megcsúfolni!  Akik népét bántják, Őt bántják. Védelmükre kel, ahogyan akkor, úgy ma is.

Ross Cole, adjunktus
Avondale Főiskola,  Ausztrália
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése