2015. március 30., hétfő

Mai szakasz: 1 Korintus 16

Pál néhány gyakorlati tervvel fejezi be levelét. Arra bátorítja a gyülekezet tagjait, hogy a hét első napján készítsék elő és gyűjtsék össze a Jeruzsálemi rászorulóknak küldendő adományaikat (1-2. vers). Miközben bizonyos részletek nem világosak azzal kapcsolatosan, hogy adományokat küldenek Jeruzsálembe, Pál jelzi azt, hogy keresztényként felelősségünk az, hogy egymásról gondoskodjunk.

Úgy tűnik, hogy Pál tervezi meglátogatni őket, de később ez a terve megváltozik. A 8. vers arra utal, hogy szándékozik elutazni Efézusba, ami valószínűleg három éves ott tartózkodásának kezdetét jelzi (ApCsel 20:31). Az Apostolok cselekedetei 19. fejezet feljegyzi néhány küzdelmét és megpróbáltatását, miközben az efézusi hívekért dolgozik. Az Korinthusi első levél utolsó szakasza utal Pál személyes tervére, legalábbis eddig a pontig (5-12. vers). Mivel a kommunikáció problémás volt abban az időben, levelének utolsó része úgy néz ki, mint egy mai e-mail üzenet. Az utolsó versek (19-20. vers) köszöntéseket tartalmaznak. Emlékeznünk kell arra, hogy Pálnak voltak segítői, akik leveleit pergamenre írták, de az utolsó üdvözleteket nem bízta másra, saját maga írta le: „Köszöntésemet saját kezemmel írom: Pál” (21. vers).     

Tehát Pál ebben a fejezetben emlékezteti a korinthusi gyülekezetet arra, amit a szívén visel velük kapcsolatban: „Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek! Minden dolgotok szeretetben menjen végbe” (13-14. vers). Bármilyen téma kerüljön szóba, a keresztény ember élete Isten szeretetéről szól.

Michael W. Campbell, Ph.D
tanársegéd, történelem és teológiai tanszék
Nemzetközi Adventista Felsőoktatási Intézet
Fülöp-szigetek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése