2015. március 20., péntek

Mai szakasz: 1 Korintus 6

Misszionáriusként Ázsiában élek és szolgálok. A világnak ezen a részén a kultúrában jelentős teret kap a tisztelet. Amikor útbaigazítást kérek, mindig óvatosan teszem fel a kérdést, nehogy a partnerem csak annyit tudjon válaszolni, hogy „nem”, mert errefelé tiszteletlenség nem jó választ adni. A kulturális különbségek megkövetelik, hogy – ha lehetséges –, ne hozzunk másokat kínos helyzetbe.

Pál apostol megjegyzi, hogy a perekig vezető viták és civakodások szégyenérzetet kellene, hogy kiváltsanak a korinthusi hívőkből (5. vers). A helyzet annyira rossz volt, hogy a hívők egymás vitték bíróság elé, kiteregetve a gyülekezet problémáit a hitetlenek előtt (6. vers). Sokkal jobb lenne, ha elfogadnátok a rosszat – intette őket Pál apostol –, mint hogy „ti okoztok bántalmazást és kárt, még pedig atyátokfiainak” (8. vers). Az ilyen viselkedés pont annyira rosszá teszi őket, mint azokat, akik nem tagjai Isten királyságának (9-10. versek). „Ilyenek voltatok pedig némelyek, de megmosattattatok, de megszenteltettetek, de megigazíttattatok az Úr Jézusnak nevében és a mi Istenünk Lelke által” (11. vers).

A fejezet középpontjában ez a gondolat áll: „Minden szabad nékem, de nem minden használ” (12. vers). A Fülöp-szigeteken az egyetemünkön az adventista teológia és életvitel tárgyat oktatom. Az egyik fő elv a misszionáriusok számára az, hogy arra törekedjünk, nehogy megsértsünk másokat. Eljutottam oda, hogy tudom értékelni a föld különböző területén élő emberek különböző gondolkodásmódját. Amikor az Egyesült Államokban szolgáltam lelkészként, öltönyben és nyakkendőben prédikáltam, de most megtanultam mezítláb hirdetni az igét, és annak ellenére, hogy meleg van itt, rájöttem, hogy a hosszú ingujjak fontosabbak, mint a nyakkendő. Ha igazodunk a helyi szokásokhoz, az a tisztelet jele.

Visszatérve a szexuális tisztaság témájához, Pál apostol megjegyzi, hogy a szexuális erkölcstelenség megrontja a testet (13. vers). Szégyenteljes egy gyülekezetre nézve, ezért Pál arra figyelmezteti a hívőket, hogy kerüljék a paráznaságot (18. vers). Összefoglalásként így inti őket: „Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, amelyek az Istenéi” (19, 20. vers). Sok-sok éven keresztül ezt az idézetet mindig az étkezési reformokkal kapcsolatban hallottam, de a valóságban Pál apostol a szexuális tisztaság fontosságáról beszél. Ha ezt az elvet életünk minden területén alkalmazzuk, ezzel megdicsőítjük Istenünket testünkben és lelkünkben egyaránt. Pál ellentétbe állítja ezt a szégyenteljes viselkedést Jézus tisztaságával, akinek a halála által dicsőséget nyerhetünk.

Michael W. Campbell, Ph.D.
Fülöp-szigetek
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése