2015. március 19., csütörtök

Mai szakasz: 1 Korintus 5

Pál aggódik a gyülekezettel kapcsolatos hírek miatt: „általában hallatszik köztetek paráznaság” (1. vers). A paráznaság egy aggasztó formájáról volt itt szó: a közösség egyik tagjának szexuális kapcsolata volt apjának új feleségével, ami még a „pogányok között sem említtetik”. Ez vezette Pált arra, hogy tanácsot adjon a gyülekezetnek, miszerint ezt az egyént ki kell közösíteni a közösség testéből (2, 5. versek). Az ellenőrizetlen bűn következményei mély nyomot hagynak a gyülekezetben, ami Krisztus teste. Pál figyelmeztet, „Avagy nem tudjátok-é, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megposhasztja?” Pál nyilvánvalóan félti a közösség és Jézus hírnevét.

Lelkészként emlékszem, amikor egy másik lelkészt a szomszédos területen meggyanúsítottak gyermekek molesztálásával. A lelkész elvesztette az állását annak ellenére, hogy a vádoló később beismerte, hogy hazudott. Szomorú történet volt, mivel a média követte az eseményeket, de a megvádolt személy ártatlanságát már nem említették meg. Sajnos világunkat a média uralja, ahol garantálni kell a gyülekezet tisztaságát és jó hírét.

Van egy történet az adventista történelemből W. C. Wales-ről, aki fiatalemberként a Battle Creek-i egyetemen beleszeretett egy diáklányba. A szünidőben mindig követte hazáig a vonaton, és a lány később beleegyezett, hogy hozzá megy feleségül. Miután megházasodtak, Wales lelkész volt egy ideig, de utána mindketten elhagyták a gyülekezetet és elváltak. A férfi megbánta az esetet, újraházasodott és úgy döntött, újra csatlakozik a gyülekezethez. Ellen White figyelmeztette a gyülekezet vezetőket, hogy legyenek megbocsájtóak és ne engedjék, hogy újra elváljon és visszatérjen az első feleségéhez, mert az még több problémát okozna. Még azt is támogatta, hogy Wales visszatérjen a lelkészi szolgálatba. Sajnos rövidesen újabb kapcsolatai lettek. Ezúttal eltanácsolták a lelkészi szolgálattól és amikor személyesen akarta megbeszélni a dolgot Ellen White-tal, ő elutasította a találkozót. Ez a férfi sorozatosan vétkezett és bár a kegyelem nyitva áll a megtért bűnösök számára, Ellen White és a gyülekezeti vezetők számára világos volt, hogy ez a férfi erkölcsileg helytelen úton jár. (The Ellen G. White Encyclopedia, 538. oldal)

Pál Apostol határozottan leszögezi, hogy a gyülekezeti tagok Korinthusban felelősek Istennek, és ez a szexuális viselkedésükre is igaz.


Michael W. Campbell, Ph.D.
Fülöp-szigetek
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése