2015. május 4., hétfő

Mai szakasz: 1 Thesszalonika 2

Az ókori világban széles körben ismert volt az a tény, hogy a pénz, a szex és a hatalom befolyásolja a legnagyobb mértékben az emberi viselkedést. Az első században sok „utcai prédikátor” árulta nézeteit azért, hogy elkerülje a kétkezi munkát. Mások úgy találták, hogy a nők vonzódtak az olyan férfiakhoz, akik a nagy nyilvánosság előtt elismertek voltak. Mások meg csak úgy tobzódtak a hatalomban, amit a nagy ötleteik nyomán kaptak mások felett. De ha a pénz, a szex és a hatalom motivál, akkor nem az Isten tetszésének vágya motivál. És még csak tudatában sem vagy annak, hogy valóban mik a valódi indítékaid.    

1Thess 2:1-12-ben mélyebb bepillantást nyerhetünk Pál és társai életébe. Az igazi szolgálat azt jelenti, hogy engeded Istennek, hogy Ő vizsgálja meg lelki életedet és indítékaidat, hogy azt mondd, amit valóban hiszel, és mindig azt keresd, ami Istennek tetsző. Megengedni Istennek, hogy megvizsgálja lelki életedet a legjobb útja annak, hogy a lelki hitelességet kialakítsd és fenntartsd (2:3-6). Ezt a hitelességet nemcsak Isten, hanem az élet is teszteli. A szenvedés segít elkülöníteni az igazit a hamistól. Ha az apostolokat a pénz, a szex és a hatalom motiválta volna, a Filippiben történtek azt eredményezték volna, hogy kilépnek a szolgálatból (2:1-2). De indítékaik őszintesége mindenre hatással volt, amit Thesszalonikában tettek (2:7-12).    

Pál és a többi apostol valódi emberek voltak. Lehangoltak, vagy haragosak lehettek, amikor üzenetüket elutasították (1Thess 2:13-16), de bátorítást adott nekik a thesszalonikaiak lelkes hozzáállása (17-20. vers). És mindenek felett, ők megengedték Istennek, hogy vizsgálja meg apostoli őszinteségüket (3-6. vers). Ha az üzenet, amelyet prédikálok nem változtatta meg az én életelemet, vajmi kevés haszna lesz azoknak, akiknek prédikálok.
Jon Paulien
Loma Linda Egyetem
Egyesült Államok

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése