2015. május 14., csütörtök

Mai szakasz: 1 Timóteus 4

A keresztény történelem feltárja, hogy az évszázadok során Sátán számos tévtanítást juttatott be a keresztény hitvilágba, éppen úgy, ahogy az első három igevers előre megjövendölte. A Szentlélek Pál apostolon keresztül óva int az igaz hittől való elszakadástól. Sátán az álkereszténységet is fel tudja használni eszközként, hogy megvalósítsa gonosz terveit. A fejezet 16 versében négyszer találjuk meg a „tantétel”, azaz a „tanítás” szót (1,6,13,16). Nem szükséges, hogy tévútra vigyen minden új tanítás, amit az emberek hirdetnek!

A pogányok és zsidók között voltak olyan csoportok, amelyek hitték, hogy az egyén szigorú önfegyelem és önmegtagadás által képes elérni egy felsőbb spirituális szintet (4-8. vers). A tanítás, mely szerint a cölibátus szentebb út, mint a házasság és család, egyfajta támadásnak tekinthető a Teremtőnk ellen. Ez egy tévtanítás.

Az Úr elmondta Ádámnak és Évának, hogy mit ehetnek. Miután az ember bűnbe esett, Isten kibővítette a fogyasztható ételek körét, de azt is elmondta, mi az, amit nem fogyaszthatnak. Ha elmondunk egy imát afölött az étel vagy ital fölött, amit az Ige nem különített el, mint fogyasztható cikket az ember számára, attól az még nem lesz „szent”. A böjt lehet jótékony hatással szervezetünkre, de tévedés azt gondolni, hogy az élelemtől való tartózkodás szentté tesz valakit. A fizikai erőnlétünk ápolása is igen fontos, de nem ajánlott túlzásba vinni ezt sem. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk az igaz istenfélelemre és arra, hogy visszatükrözzük Jézus jelemét, hiszen ez örök érték!

Számos evilági tanítás, mítosz és babona, aminek légkörében sokan felnőnek, „szentségtelen, vénasszonyos mese” az Ige szerint (7. vers). Sokuk ártalmatlan, de némelyikük nem. Példának okáért: a régiek úgy hitték, az éjjeli levegő ártalmas, ezért nem szabad beengedni. Ennek következtében a hálószobák levegője igencsak áporodott volt. Fekete macskák, törött tükrök, kiengesztelhető gonosz szellemek… a világ tele van félelmetes mítoszokkal. Sokszor nem könnyű letenni a terhet, amit kultúránk rakott a hátunkra.

Ez a fejezet emlékeztet arra, hogy az ima, Isten Igéjének tanítása és a Szentlélek teljesen fel tud szabadítani bennünket arra, hogy úgy éljünk, ahogyan Krisztus bemutatta nekünk.


David Manzano, nyugalmazott lelkész
a Nyugalmazott Munkások Egyesületének tagja
Collegedale, TN,  USA
Fordította: Szegedi Levente


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése