2015. május 1., péntek

Mai szakasz: Kolossé 3

Most is emlékszem, amikor az ötéves fiam egy megtanulandó bibliaverset gyakorolt. Határozott tiszta ritmusú ismételgetése hamar bevéste a szöveget az én elmémbe is. „Az odafelvalókkal törődjetek, ne a földiekkel… Az odafelvalókkal törődjetek, ne a földiekkel…” (Kol 3:2). Azóta Isten gyakran juttatta eszembe ezt a szöveget, amikor erős kísértések földi dolgok felé akartak húzni, amelyek rombolóan hatnak a lélekre.

Kolossé 3-ban, ahol ez az igevers is található, Pál apostol közvetlen összefüggést von aközött, ahol a gondolataink vannak, és mindennapi gyakorlati életünk között. Megmagyarázza, hogy kezdeményezőnek kell lennünk az emberi oldalunkkal való megbirkózást illetően, mert azokat keressük, amik „odafenn vannak” és a mi életünk „el van rejtve Krisztussal együtt az Istenben” (1-3. vers). Azt parancsolja nekünk, hogy „öljük meg” és „vessük el” földi természetünk részeit (5, 8. vers). A Pál által leírt lista nem túl vonzó, és tele van romboló bűnös szokásokkal, mint a szexuális tisztátalanság, az istenkáromlás és hazugság (5-9. vers).

Pál nem áll meg ott, hogy elmondja, mit vessünk el. Arra bátorít, hogy öltsük magunkra a cselekedeteket, amik illenek hozzánk, akik „Isten választottai, szentek és szeretettek” vagyunk (12. vers). Ez a lista számos keresztény erényt tartalmaz, mint a kedvesség, türelmesség, megbocsátás és természetesen a szeretet, amely Pál szavaival élve „tökéletesen összefog mindent” (12-24. vers). Ezzel egy időben Pál arra hív, hogy Isten békéje lakozzék a szívünkben, és bátorítsuk egymást „zsoltárokkal, dicséretekkel és lelki énekekkel” és szívből áldva énekeljünk az Úrnak (15-16. vers).

Végezetül Pál bemutatja, hogyan kell kinéznie egy keresztény otthonnak, ahol a gondolatokat a mennyeiekre irányítják. Feleségek, férjek, gyermekek másképp bánnak egymással, mert bármit „szólnak vagy cselekszenek” az „Úr Jézus nevében” teszik (17-25. vers). Az Ő nevében teszik, mert valójában Ő az, aki él rajtuk keresztül (4. vers). Rajtad keresztül is megteszi ezt ma, ha úgy döntesz, hogy az odafelvalókkal törődsz, nem a földiekkel (2. vers).

Kenneth Norton
Collegedale TN Hetednapi Adventista Gyülekezet
Amerikai Egyesült Államok
Fordította: Kóczián Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése