2015. május 8., péntek

Mai szakasz: 2 Thesszalonika 1

Egy egyszerű telefonhívás tisztázhatott volna egy csomó olyan problémát, amellyel Pál gyülekezetei szembesültek. De nem voltak telefonok az ókori világban. Ezért a híveknek fel kellett kutatni Pált, és így átadni neki egy levelet a kérdésekkel. Az apostol aztán lediktálta a választ, és visszaküldte a gyülekezetnek. A folyamat gyakran hónapokig is eltarthatott. Ez alatt az idő alatt a tévhit és a félreértések kifejlődhettek és terjedhettek.

Úgy tűnik, hogy ez történt Thesszalonikában is. Az alatt az idő alatt, amíg Pál információt gyűjtött és választ írt, amelyet Thesszalonikai első levélként ismerünk, új problémák is előálltak a gyülekezetben. Ezek a problémák még súlyosbodhattak amiatt, hogy félreértelmezték, vagy rosszul alkalmazták azt, amit Pál ez első levelében írt. A Thesszalonikai második levél Pál próbálkozása, hogy javítson a helyzeten.

A Thesszalonikai második levél első fejezetében Pál ismét azzal foglalkozik, hogy figyeli Thesszalonikai munkájának eredményét. A második eljövetelkor Isten csodálatos közbelépésével megszabadítja a hívőket üldözőiktől (1-5. vers). Pál célja ebben a fejezetben nem a megtorlás feletti öröm (8-9. vers), hanem az üldözöttek és elnyomottak bátorítása (5-7. vers). Az igazság napja közeleg. Az igazságszolgáltatást nem kell a saját kezünkbe vennünk. Az igazságos Isten, aki gondosan méri az igazságot, kezelni fogja a dolgot. A magva ennek az ítéletnek teljesen az ellentéte annak, amit a Thesszalonikai első levél 4. fejezetében találunk. Ott Jézus második eljövetele lehetővé teszi a thesszalonikaiaknak, hogy az Úrral legyenek. Itt az üldözők elűzetnek az Úr színe elől, éspedig nem azért, mert gyűlöli őket, hanem azért, mert jellemük nem tudja elviselni Isten jelenlétét.

Jon Paulien
Loma Linda Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése