2015. május 18., hétfő

Mai szakasz: 2 Timóteus 2

A harcos, a sportoló és a földműves – Pál erőteljes személyiségek jelképét használja, hogy érzékeltesse a keresztény állhatatos életútját. Ki is a katona? Aki parancsnoka utasításait teljesíti, ha kell élete árán is, a csata kellős közepén is. A sportoló a következő – edzett, fegyelmezett, a győzelmes célra irányítja tekintetét, kerüljön az bármekkora személyes áldozatba. És végül Pál a keményen dolgozó hűséges földművest festi le, aki Istentől várja a termést.

A nagyapám földművelő volt, jellemzően olyan, mint a legtöbb földműves, akit ismertem. Nagyon módszeres volt, innovatív, halk szavú és edzett. A kemény munkával töltött órái, annyi hideg, meleg, szárazság elviselése után, ősszel várta a termést.

Azután Pál kerek perec kijelenti, hogy problémáink származhatnak hittestvéreinktől is, akár a lelkésztől, a presbitertől vagy a diakónusoktól. De így folytatja a 19. versben: Mindazáltal megáll az Istennek erős fundamentoma, melynek pecséte ez: Ismeri az Úr az övéit; és: Álljon el a hamisságtól minden, aki Krisztus nevét vallja.

Az ördög el akar szakítani bennünket Istentől azzal, hogy eltávolít a gyülekezettől. Talán valaki olyant használ erre, akire felnéztél – emlékezz, Jézust is a „hívő közösség” feszítette keresztre. Ne csapd be magad – ha nem jársz gyülekezetbe egy személy vagy történés miatt, elhagyod a szentélyt, amiben Isten dicsősége lakozik. Kövesd Pál tanácsát, és állj a szilárd alapon! Légy erős Krisztusban, és állj ellen a gonosznak, akár kívülről, akár belülről támad!

Kedves keresztény, légy erős, mint egy harcos, követve Parancsnokod utasításait! „Állj el a hamisságtól”. Emlékezz ígéretére: „Amikor parancsol, képességet is ad parancsa teljesítésére” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. 1999, Advent Kiadó, 228. oldal). Szemeidet tartsd a jutalomra szegezve, mint a fegyelmezett atléta – egy nap ott állhatsz majd az üvegtengernél Jézussal, mint testvéreddel. És végül, bízz, akár a földműves, aki miután elviselt perzselő meleget, viharokat, és dögvészt, teljes hittel bízik benne, hogy Isten bőséges termést rendel: … a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség (Gal 5:22).

Jim Ayer
az Adventista Világrádió alelnöke
Generál Konferencia
Fordította: Kóczián Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése