2015. május 30., szombat

Mai szakasz: Zsidók 6

A Zsidókhoz írt levél fejezetei közül minden bizonnyal ez az, ami az összes többinél nagyobb megdöbbenést okozott a hívők között. Valóban lehetséges, hogy valaki átlépi Isten kegyelmének határát? Vannak emberek, akiknek Isten tényleg nem tud megbocsátani? Igen, ez a fejezet azt állítja, hogy ez lehetséges.

Az 1-3. versekben azt mondja az apostol, hogy az olvasóknak növelniük kell az evangéliumban való ismeretüket. Felnőtteknek való lelki eledelt kell enniük. Ennek megtagadása nem csak, hogy megakadályozza a növekedésüket, hanem a Krisztussal való kapcsolatuk halálához is vezet. A 4-6. versek úgy érvelnek, hogy a probléma nem az, hogy ezek olyan bűnök lennének, amelyek túl nagyok, hogy meg lehessen azokat bocsátani (Jézus vére minden bűnt megtisztít), hanem az, hogy Isten ajándékát élvezték, aztán pedig elutasították, az ember semlegesítette azokat az eszközöket, amelyeket Isten arra használt, hogy megváltsa őt. A Lélek ajándékát arra használnák, hogy még jobban eltávolodjanak Istentől (7-8. vers).

Szerencsére nem ez a helyzet a levél olvasóival. Ők a megváltás ösvényén haladnak. Azonban két dolgot meg kell tenniük: 1) meg kell erősíteniük reményüket mindvégig és 2) rendelkezniük kell türelemmel és kitartással (9-12. vers).

A fejezet további részében a szerző elmagyarázza, hogy hogyan lehet megvalósítani ezt a két dolgot. A 13-15. versek Ábrahámról beszélnek, mint a kitartás emberéről, akinek a példáját követnünk kell, és a 16-20. versek bemutatják Jézust, mint a hívők reménységének biztos alapját. Isten esküvel ígérte Ábrahámnak, hogy az ő magvában meg fogja áldani a föld minden családját (ez engem és téged jelent). Azzal, hogy Isten megkoronázta Jézust és jobb keze felől ültette, elkezdte beteljesíteni az Ábrahámnak tett ígértet. Lehetetlen, hogy megfeledkezzen ígéretéről.

Jézus a lelkünk erős horgonya!

Felix Cortez
Andrews Egyetem
Egyesült Államok
Fordította: Kóczián Károly 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése