2015. május 29., péntek

Mai szakasz: Zsidók 5

A Zsidókhoz írt levél 5. fejezete elmondja, hogy Jézus a mi főpapunk. Az ókori világnézet szerint a főpap arra hivatott, hogy közvetítő legyen Isten és az emberek között. Különlegesen tisztának kellett lenniük, hogy az isteni világ dolgaival foglalkozhassanak, és tudjanak megfelelő módon közelíteni Istenhez a keresett áldások elnyerésének érdekében.

Az 1-6-ig terjedő versek szerint maga Isten tette Jézust főpappá. Ez rámutat, hogy az Atya az, aki kezdettől fogva helyre akarja állítani a kapcsolatot az emberrel. Isten azért választotta Jézust, mert ő Fiú volt. Ez visszavisz bennünket a Zsidókhoz írt levél 1-2. fejezeteihez: a Fiú egy Istennel és egy az emberrel is. Így lehet tökéletes közvetítő.

A 7-10. versekből megtudjuk, hogy Isten szenvedések által tette tökéletessé Jézust a főpapi szolgálatra. Miért? Áldozatként ajánlotta fel magát a bűnökért helyettünk, és elfogadásra talált. A fejezet azt is hangsúlyozza, hogy engedelmeskedett, szenvedett, és kérései nem mindig kerültek meghallgatásra, mert ugyanezt éljük át mi is. Szeretné, ha elhinnénk, hogy Ő megért bennünket.

A 11-14. versek alapján nehéz megértenünk a központi gondolatot, hogy Jézus a tökéletes főpapunk. Nehéz értelmezni azt, hogy nem tehetünk semmit Istennel való kapcsolatunk erősítésére. Valójában nem is választhatjuk ki a képviselőnket és közvetítőnket. Folyamatosan megpróbáljuk hozzáadni Jézushoz a saját erőforrásainkat. Az érettek azonban megértik, hogy egy a közbenjáró, Jézus (1Tim 2:5).

Felix Cortez
Andrews Egyetem
Egyesült Államok
Fordította: Kóczián Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése