2015. május 9., szombat

Mai szakasz: 2 Thesszalonika 2

Tekintet nélkül arra, mennyire gondosan vigyáz a lelkész a gyülekezetére, a hamis gondolatok igen sokféle módon gyökeret verhetnek. A tagoknak néha egyszerűbb elfogadniuk egy pletykát vagy beszámolót, mint gondosan saját maguk megvizsgálni a Szentírást. Néha ezek a gondolatok még bibliaiak is lehetnek, de kiegészítő tanításokkal már elmozdulnak valamilyen szélsőség irányába. Úgy tűnik, ez volt a probléma Thessalonikában. Ezért ebben a  fejezetben Pál célja nem az, hogy a végidőkről részletekbe menően beszéljen, hanem sokkal inkább lelkészi, lelkigondozói szempontból fejti ki mondandóját. Célja, hogy megnyugtassa a gyülekezetett, és a végidővel kapcsolatban türelemre intse őket.

A harmadiktól a hetedik versig Pál felvázolja a történelem három időszakát a jelentől a végidőig. Az utolsó időszak a második eljövetel. Ezt a nyolcadik versben fejti ki részletesen. Azelőtt az esemény előtt lesz a bűn emberének (4. vers), a törvénytelen (8. vers) megnyilatkozása. És még ezen idő előtt egészen Pál koráig terjed a rejtély és tartózkodás (visszatartás) ideje (6-7. vers).

A bűn/törvénytelenség embere a második fejezet 3-4. versekben kerül elő. Az a hatalom, amelyre a legjobban illenek ezek a leírások: a középkori pápaság. Ám a Thessalonikabeliekhez írt második levél 2:8-10 a függönyök mögé vezet be, hogy leleplezze az igazi Antikrisztust, aki az idők folyamán végig a nemzetek között tevékenykedő látható személy mögött volt. Sátán személyesen a tervelője és cselekvője a végidei események által felvázolt dolgoknak.

A vég felé közeledve nem az számít, hogy kiszámoltuk, hogyan és mint fog ez a megjelenés megtörténni, hanem hogy az igazság szeretetét megkaptuk és szétosztottuk-e vajon. A szembesítés talán világszéles lesz, de a választás még mindig személyes számodra és számomra.

Jon Paulien
Loma Linda University
United States
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése