2015. május 15., péntek

Mai szakasz: 1 Timóteus 5

Ebben a fejezetben Pál tanácsot ad az emberi kapcsolatok kezelésére a gyülekezeti családban. Az idősekkel kezdi, de legtöbbször „özvegyeket” említ (3-16. vers). A zsidó tanítás megkövetelte, hogy az özvegyeket és árvákat lássa el a gyülekezet (2Móz 22:22-24, 5Móz 27:19). Ezt a gyakorlatot a nem zsidó származású keresztények is megtartották, de szükség volt útmutatásra, így az özvegyekről való gondoskodás meg is előzte a dorgálást.  A szükségben levőkről való gondoskodás megáldja és átformálja a gyülekezet tagjait.
                                                           
Pál visszatér az idősekkel kapcsolatos témakörre. Támogassuk a kijelölt vezetőket, és imádkozzunk értük! Szomorú esemény, ha egy vezető elbukik. Pál Timóteushoz intézett tanácsa Krisztus saját tanítása volt Máté 18:1, 18-21-ben. Ha egy vezető nyíltan bűnt követ el, a gyülekezet előtt előítélet és részlehajlás nélkül szükséges megdorgálni (20. vers).
                             
„Tenmagadat tisztán tartsd” (22. vers). Ezek a versek sokkal fontosabbak napjaink szex-központú társadalmában, mint mikor Pál írta őket. A tisztátalanság a gondolatainkkal kezdődik. Mit tegyünk azzal a rengeteg csábító úttal, melyek elénk tárulnak nap mint nap? Nézzünk másfelé! Idézzük fel és ismételjük gyakran a Szentírás igéit, énekeljünk. Ne kacérkodjunk a gondolatokkal, és nem teljesülnek a testi kívánságok. „amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ezekről gondolkodjatok” (Fil. 4:8).
A mai imánk: „Az Úr kegyelmének hasznos  munkája növekedjék minél inkább az életemben!”

David Manzano, nyugalmazott lelkész
a Nyugalmazott Munkások Egyesületének tagja
Collegedale, TN,  USA
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése